Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821, η εκπαιδευτική ομάδα του Kidsproject.gr συγκέντρωσε και σάς προτείνει εξαιρετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια, βίντεο και παρουσιάσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στην εξ αποστάσεως ή στη δια ζώσης διδασκαλία.
Το υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα, από γονείς και από μεγαλύτερα παιδιά που θέλουν να κατανοήσουν με απλό τρόπο τα γεγονότα, πριν και μετά το 1821.

Πηγή: Kidsproject.gr

 

1.   25 προτάσεις δραστηριοτήτων για την Ελληνική Επανάσταση

Μια ολοκληρωμένη διδακτική και διαθεματική πρόταση από την εξαιρετική Τάνια Μάνεση! Παρουσίαση με 25 προτάσεις με ασκήσεις, βίντεο, παιχνίδια, εικόνες, πίνακες και πολλά ακόμα, για το Νηπιαγωγείο και τις μικρές τάξεις του Δημοτικού. Στην παρακάτω “πηγή” θα βρείτε άλλους δύο συνδέσμους με αξιόλογο εκπαιδευτικό υλικό.

Πηγή:taniamanesi-kourou.blogspot.com


2.  Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουν και να  κατανοήσουν τα παιδιά τα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης είναι μέσα από εκπαιδευτικά και διασκεδαστικά παιχνίδια. Κουίζ, κρεμάλα, εκατομμυριούχος, σταυρόλεξο, κρυπτόλεξο, παζλ, παιχνίδι μνήμης και πολλά ακόμη θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο!

Πηγή: e-didaskalia.blogspot.com

Επιπλέον online εκπαιδευτικά παιχνίδια:


3.   Η επανάσταση του 1821 στον χάρτη

Ένας εξαιρετικός χάρτης (google maps) των γεγονότων που αφορούν την Επανάσταση του 1821, μαζί με ημερομηνίες, πρόσωπα και πληροφορίες, κατάλληλος για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

*Αριστερά πάνω υπάρχουν και πληροφορίες χρήσης του χάρτη

Δημιουργία: Project της Στ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων “Αναγέννηση ΙΚΕ” / Υπεύθυνος Εκπ/κός: Σκόνδρας Γιώργος

Για τις μεγαλύτερες τάξεις μπορεί να σας φανεί χρήσιμος ο παρακάτω διαδικτυακός χάρτης με τα στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά γεγονότα και τις σημαντικότερες τοποθεσίες της Ελληνικής Επανάστασης:


4.  Ψηφιακό Ιστορικό Μουσείο: Ελληνική Επανάσταση

Περιηγηθείτε ελεύθερα μαζί με τα παιδιά σας στο εξαιρετικό διαδικτυακό μουσείο που θα βρείτε παρακάτω. Με τη συνοδεία του Εθνικού Ύμνου, θα θαυμάσετε μοναδικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από  την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Επιπλέον στις αίθουσες προβολών του μουσείου θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

*** Πάνω δεξιά πατήστε “Έναρξη Παρουσίασης” ή Ctrl +F5 για να μπείτε στο περιβάλλον του μουσείου και χρησιμοποιήστε τα βελάκια για να προχωρήσετε.

Δημιουργία: Μ.Μόσχου -Θεολόγος (1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ)


5.   Παρουσίαση (sway): “Ζήτω η 25η Μαρτίου”

Παρακάτω μπορείτε να αξιοποιήσετε μια εξαιρετική και περιεκτική παρουσίαση, την οποία επιμελήθηκε η Νηπιαγωγός Γιαννακοπούλου Έλενα από το Παιδόραμα Blog.

Πηγή: Παιδόραμα

Η παρουσίαση “Η Επανάσταση του 1821” μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμη  για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση:

Δημιουργός παρουσίασης: Κυρλή Ειρήνη


6.   Παρουσίαση (sway): “Το 1821….τραγουδώ”

Άλλη μία όμορφη παρουσίαση με συλλογή τραγουδιών της επανάστασης του 1821.

Δημιουργός παρουσίασης: Ματίνα Παγώνα


7.   Παρουσίαση: “25η Μαρτίου 1821”

Στα πλαίσια της τηλεκπαίδευσης, η Νηπιαγωγός Ειρήνη Πετρίδου ετοίμασε μία παρουσίαση απλή για να κατανοήσουν τα νήπια τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Πηγή: Μικρό Νηπιαγωγείο


8.   Παρουσίαση: “ΗΡΩΕΣ…Αλήθεια υπάρχουν;”

Μια εξαιρετική και πρωτότυπη παρουσίαση, επηρεασμένη από το υλικό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τον διαγωνισμό «Καθημερινοί Ήρωες». Παρουσιάζει την έννοια του “ήρωα”, που τόσο αγαπούν τα παιδιά, και τη δένει άρρηκτα, με απλό και κατανοητό τρόπο, με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής επανάστασης! Μία από τις καλύτερες προτάσεις για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας!

Δημιουργός παρουσίασης: Μάρκου Κλεοπάτρα


9.   Παρουσίαση: “Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου”

Διπλή γιορτή, διπλή χαρά! Μία εξαιρετική παρουσίαση για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, με εικόνες, πληροφορίες, έθιμα, ερωτήσεις, παιχνίδια και μια όμορφη κατασκευή.

Δημιουργός παρουσίασης: Λίτσα Γέραλη

⇒ Δείτε και άλλες εξαιρετικές παρουσιάσεις της συγκεκριμένης δημιουργού για την Επανάσταση του 1821:


10.   ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ: 25η ΜΑΡΤΙΟΥ (Συλλογή)

Μια υπέροχη συλλογή με εκπαιδευτικό υλικό, βίντεο και δραστηριότητες, που επιμελήθηκε η Νηπιαγωγός Μαρίνα Ζαχαρία.Στον δεύτερο σύνδεσμο θα βρείτε μια χρήσιμη παρουσίαση και σε pdf, για να το αξιοποιήσετε στην τάξη και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση!

Πηγή:ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ


11.   1821-2021 (Συλλογή)

Ίσως η πληρέστερη συλλογή εκπαιδευτικού υλικού για την Επανάσταση του 1821. Βίντεο, παρουσιάσεις, παιχνίδια και ό,τι χρειαστείτε θα το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο!

Πηγή: Κατερίνα Βαρελά


12.   Online δραστηριότητες για την 25η Μαρτίου

Βίντεο, ερωτήσεις, κρεμάλα και παιχνίδι, όλα διαδικτυακά, από την εκπαιδευτικό Γεωργία Κοκκινάκη!

Πηγή: Δημιουργίες από καρδιάς…


Διπλή Γιορτή – Βίντεο για το Νηπιαγωγείο και την Ά Δημοτικού

admin

About admin

Leave a Reply