Το πρόγραμμα “ΧΟΠΑ Ήρωες 112” τελείται επίσημα από την ΔΗΚΕΒΟ υπό την αιγίδα της πρόεδρου κ. Ελένης Κακάλη.

Πρόκειται για ένα νέο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών ηλικίας 5-12 ετών με τα τρία κυριότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και στην ενημέρωσή τους για τον Πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, 112.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος οι εκπαιδευτικοί έχουν περάσει από σεμινάρια και έχουν παραλάβει το υλικό με το οποίο τα παιδάκια θα μάθουν για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και πώς θα προλάβουν να σώσουν τον παππού ή τη γιαγιά τους, καλώντας άμεσα στο 112 που θα πρέπει να καλέσουν σε αυτήν την περίπτωση.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και υλοποιείται μέσω της ΔΗΚΕΒΟ στις δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 24650 22800.

Ποιοι είναι οι ΧΟΠΑ Ήρωες; Τι σημαίνει το όνομά τους; Ποια είναι η αποστολή τους και πώς μπορούμε να γίνουμε κι εμείς (μικροί και μεγάλοι) ήρωες σαν κι εκείνους;

Διαβάστε τις πληροφορίες που ακολουθούν!

Το πρόγραμμα Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112 δημιουργήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Angels και σκοπό έχει την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και για τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Χ.Ο.Π.Α. είναι τα αρχικά για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού;
– Χ για το Χέρι που χάνει τη δύναμή του,
– Ο για την Ομιλία που μπερδεύεται και δε βγάζει νόημα,
– Π για το Πρόσωπο που στραβώνει από τη μία πλευρά και
– Α για το Ασθενοφόρο που πρέπει να καλέσουμε αμέσως μόλις δούμε αυτά τα συμπτώματα.

Οι 4 ΧΟΠΑ ‘Ηρωες που συνοδεύουν τα παιδιά στη εκπαιδευτική τους πορεία να καταπολεμήσουν τον Κακό Θρόμβο ονομάζονται Χάρης το Χέρι, Όλγα η Ομιλήτρια, Πέτρος το Πρόσωπο και Αλέξης ο Αμέσως. Τα ονόματά τους προέρχονται από το ακρωνύμιο Χ.Ο.Π.Α. και η δύναμή τους έχει να κάνει με τα συμπτώματα του εγκεφαλικού.

112 είναι ο αριθμός που πρέπει να καλέσουμε όταν δούμε αυτά τα συμπτώματα. Γιατί 112 και όχι κάποιον άλλον αριθμό; Γιατί το 112 είναι ο Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία της κλήσης και να μεταφέρει τον ασθενή στο κοντινότερο κατάλληλο νοσοκομείο.

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες 112 έχει παρουσιαστεί και προωθηθεί σε 19 χώρες σε όλο τον κόσμο (Βραζιλία, Βουλγαρία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Λετονία, Νότια Αφρική, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Ταϊβάν), ενώ έχει ήδη εφαρμοστεί σε σχολεία 6 χωρών παγκοσμίως (Βραζιλία, Γερμανία, Ελλάδα, Καναδά, Νότια Αφρική, Ουκρανία).

Το Μάρτιο του 2021, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην πρόκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Εγκεφαλικά επεισόδια.

admin

About admin

Leave a Reply